Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: orangeimoti
Категория: Бизнес
Прочетен: 143077
Постинги: 49
Коментари: 18
Гласове: 419
Недвижими имоти
Автор: orangeimoti Категория: Бизнес
Прочетен: 143077 Постинги: 49 Коментари: 18
Постинги в блога от Септември, 2009 г.
image В условията на криза е очаквано процентът на лошите кредити да се увеличава, казва Мария Илиева, главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк.

Госпожо Илиева, няколко банки, сред които и МКБ Юнионбанк, вече свалиха лихвения процент по ипотечните заеми. Ще предприемете ли подобна стъпка и за други видове кредити?

- МКБ Юнионбанк бе първата банка у нас, която предприе облекчаване на лихвите по заемите. В две последователни тримесечия ние намалихме лихвата по ипотечните кредити с близо 3%. През юни редуцирахме и цената по бизнес заемите. Допълнително с развитието на отношенията банка - клиент, с увеличаване на транзакциите, които фирмата прави при нас, и броя на ползваните от нея банкови услуги, лихвата по заема може да бъде преразгледана и съответно намалена. С други думи, при нас облекчаването на условията е не промоционален, а непрекъснат процес. Това е видно и от нашите резултати - ръстът на корпоративните кредити за първите седем месеца при нас е двойно по-висок от средния за системата.

Ще намалите ли лихвите по вече отпуснати заеми?

- Цената по заемите, които отпуска МКБ Юнионбанк, се състои от две съставки - надбавка и стойност на българския индекс SOFIBOR за заеми в левове и европейският EURIBOR при финансиране в евро. Стойностите им се публикуват ежедневно и всеки клиент може да ги следи. Още при сключване на договора за кредит ние фиксираме надбавката над съответния индекс - SOFIBOR или EURIBOR, за целия период на заема и банката не я променя. Ето защо при периоди на възход на някои от индексите лихвите по кредитите се увеличават, а при спад, каквато е сегашната ситуация, лихвите по заемите ни намаляват.

А според вас с колко ще паднат лихвите по депозитите?

- Лихвите по депозитите достигнаха рекордни нива през последната година и половина. В момента най-високата оферта е за малко под 11% на годишна база - доходност, която трудно би могла да се постигне в момента от друг инвестиционен инструмент. Смятам, че лихвите по депозитите достигнаха своя връх и оттук насетне тенденцията е към плавен спад. Трудно е да се каже докъде ще достигнат в краткосрочен план, тъй като различните банки имат различни стратегии, но очакванията за следващите шест месеца са средно за системата да има спад с около един процентен пункт. Не бива обаче да се спекулира и с тезата, че банките прехвърлят цялата тежест от повишените лихви по привлечения ресурс върху своите кредитополучатели. Това много ясно показват и данните за системата - ако днес банките плащат с 50% повече на клиентите, които са им предоставили средства, кредитополучателите плащат вноски, по-високи средно с около 15%. При бизнес кредитите този процент е дори под 10%. Ние не можем да си позволим да увеличим кредитите с 5-6%, както това стана по депозитите, защото няма да има кой да ги изплаща.

Наблюдава ли се ръст на необслужваните кредити, отпуснати от МКБ Юнионбанк, и какви са прогнозите ви - ще се увеличават или ще намаляват лошите кредити?

- В условията на криза е очаквано процентът на лошите кредити да се увеличава. По показателя „дял на провизиите от кредитите” МКБ Юнионбанк е сред десетте институции с най-нисък процент, тоест нашите кредити се нуждаят от най-малко провизии, което е белег за доброто им състояние и качество. Освен това същият показател при нас е двойно по-нисък спрямо пазарния.
На ниво банкова система очакванията ни са обаче да се увеличат кредитите с проблеми, но да се задържи нивото на лошите кредити около сегашните обеми. За това обаче е необходимо тясно сътрудничество между всяка банка и клиента с цел намиране на нови и подходящи решения. МКБ Юнионбанк прилага специална политика и по-гъвкави подходи за ранно разпознаване на проблеми при клиентите. Банката разполага със специално обучени експерти по управление на трудни кредити и полага интензивни усилия те да не се превърнат в лоши. Моят съвет към всички фирми и техните мениджъри е дори при първи индикации за проблеми, преди да се е стигнало до първото закъснение на месечната вноска, да търсят банката си за консултации и заедно да се опитат да намерят приемливото и за двете страни решение. Ако сериозно се забавят, възможностите за добро решение на възникналия проблем са много по-ограничени.
Освен това у нас лошите кредити са на много ниски нива - около 6.5% от всички заеми у нас при изключително добро обезпечение. Особено ако ги сравняваме с практиката в САЩ или Западна Европа. Дори някои от експозициите да преминат в графата загуба, банките разполагат с обезпечения, които, след като ги реализират, ще може да си върнат голяма част от отпуснатия кредит.

Как ще приключи 2009 г. за МКБ Юнионбанк като финансов резултат и ефективност и за банковия сектор като цяло?

- МКБ Юнионбанк продължава да се развива стабилно въпреки усложнената икономическа среда. Разбира се, и ние като останалите банки през тази година отбелязваме по-нисък финансов резултат, което е естествено поради свиващата се икономическа активност в страната. Въпреки това определено очакваме да завършим годината на печалба. В същото време се концентрираме върху разумно управление на рисковете и оптимизиране на дейността си. По тази причина показателите ни за ефективност имат подобрение спрямо миналогодишните, а провизиите и лошите ни кредити са под средното ниво за банковата система. За банковия сектор като цяло очаквам сходни тенденции - по-ниска спрямо миналогодишната печалба поради намалялото търсене и растящите провизии по кредити, но все пак един приличен резултат в година на икономическа криза. Очакванията ни за ръст на активите на ниво система са за не повече от 5-6%. При депозитите също се наблюдава снижаване на скоростта, с която те се увеличават до 3-4%. Кредитите също са се свили като годишен темп и едва ли ще надхвърлят 10% в края на 2009 г.

Какво ще е развитието на банковия сектор през 2010 г.?

- Тъй като се очаква рецесията да продължи поне до първата половина на 2010 г., банковата система вероятно няма да се доближи до потенциалния си ръст. Растежът на общите активи на банките през 2010 г. ще бъде нисък и едва ли ще надвиши 2-3%. Начало на възстановяването на икономиката през втората половина на 2010 или през 2011 г. ще доведе до известен положителен ръст на кредитите и депозитите. Очакванията ни са ръстът на депозитите през следващите години леко да изпреварва този по кредитите, което е обусловено от намаляването на паричните потоци от чуждестранните банки майки. С подобряване на икономическата ситуация в световен и национален мащаб може да се очаква и плавно увеличаване на обема отпускани заеми. Прогнозите ми за 2010 г. са тя да бъде на ипотечния кредит, като в същото време акцентът върху депозитите се запази. В момента клиентът е цар и като такъв той има много повече и по-привлекателни възможности, в които да инвестира. За реализирането на много от тях той ще се нуждае от кредити, което ще се отрази в нарастване на търсенето на заемен ресурс. Ето например сега е с около 20% по-изгодно да се купи апартамент в сравнение с година по-рано независимо от по-високата цена по кредитите. Бизнесът също ще се раздвижи, което ще допринесе за увеличеното търсене на кредити. Едва ли обаче вече ще видим ръстове от 70-80%, на каквито бяхме свикнали доскоро. Ако в момента наблюдаваме ръст на кредитите под 10%, през 2010 г. може да се очаква в най-добрия случай той плавно да се повиши до 15%.

Ще има ли съществени промени и нови предизвикателства пред банковата система през следващата година?

- Предизвикателствата по отношение на банковия сектор са няколко, но най-важното е да се задържат лошите кредити около сегашните им нива. Другите са да се овладеят лихвите по депозитите, да се намалят лихвите по кредитите. Банките ни са в много добро състояние като цяло, поради което не очаквам никакви сериозни промени. По капиталова адекватност и ликвидност българската банкова система е сред най-добрите в Европейския съюз. Постепенно ситуацията ще започне да наподобява картинката отпреди кризата, но вече в по-умален вид по отношение на ръстовете.

Визитка:

Коя е Мария Илиева
- Мария Илиева е председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк от 2006 г.
- Преди да поеме управлението на кредитната институция, Илиева е била член на УС и изпълнителен директор Банкиране на дребно в Ейч Ви Би банк Биохим, както и директор Частно банкиране и Бизнес развитие в БНП Париба.

За банката:

Как се развива МКБ Юнионбанк
- МКБ Юнионбанк е специализирана в обслужването на малки и средни предприятия, граждани, големи корпоративни клиенти, частно банкиране.
- Това e една от най-динамично развиващите се кредитни институции в страната.
- За последните две години активите на МКБ Юнионбанк се увеличиха над два пъти и половина, а отпуснатите кредити се утроиха.
- Наскоро трезорът получи и наградата Банка на годината на в. Пари за динамика на развитието.
Категория: Новини
Прочетен: 3009 Коментари: 0 Гласове: 0
image Във време на засилено предлагане на имоти на жилищния пазар, купувачите имат възможност да избират между много различни опции. Атрактивността на дадено жилище би била различна за всеки един от потенциалните купувачи в зависимост от това какви са съответно техните приоритети и нужди, коментираха от Colliers International за Profit.Bg.

Например за семейство с деца би било от значение големината на жилището, броят спални, наличието на градски транспорт, магазини, детска градина и училище и др., докато за клиенти, които не са семейни, ще бъде по-важна близостта до офиса или центъра на града, заведения, спортни зали и др. Купувачите обръщат внимание на различни детайли в случаите, когато жилището се купува с цел за собствено ползване или за отдаване под наем и/или бъдеща препродажба, като например местоположението на имота, допълнителните услуги и транспорт около него, качеството на довършителните работи и др.

При по-свитото кредитиране от страна на банките и затегнатите им изисквания, е важно на какъв етап е строителството на сградата, където се намира даденият имот. Част от факторите, които са от значение за всеки един имот, са съотношението цена-качество на строителството, надеждност на инвеститора, локацията на конкретния имот и инфраструктурата около него, но като цяло, атрактивността на един имот зависи от възприятието за качество на живот на купувача.

В момента определено това, което прави едно жилище привлекателно за покупка е разумната цена според типа и състоянието на имота, смятът от Bulgarian Properties. Купувачи има за всякакви видове имоти, но задължително условие е имотите да са на добри и изгодни цени, тъй като купувачите са изключително прагматични.

Ако говорим за подходи при рекламата на имоти, които ги правят по-привлекателни, то тук можем да включим професионално направените снимки, изчерпателно описание на характеристиките, план на имота и дори видео клип, за да се добие по-ясна представа за разпределението и обкръжаващата среда. Но дори и да има перфектна реклама, потенциалните купувачи не стигат до разглеждане на детайлните параметри, ако цената ги отблъсне. Това е първото, от което се интересуват. Традиционното най-предпочитаните квартали за покупка на жилище в София са южните - не могат нагласите и стереотипите, както и средата за живот да се променят за няколко месеца.

Това са имоти по протежението на бул. България, Бояна, Драгалевци, както и на изток - Студентски град, Витоша, Младост, Дървеница, Мусагеница и др. Най-атрактивни за купувачите са имоти ново строителство, завъшени, предпочитат в затворени комплекси или блокове с охрана, паркинг, гаражи и др. Средните офертни цени за такива имоти в момента са около 700 -800 евро на кв.м., което е доста добро ниво, споделят от агенцията за имоти.

В центъра цените все още държат високи нива от и над 1000 евро и това отблъсква купувачите от центъра, заедно с това, че преобладава старото строителство, липсват парко места и др. Разбира се, има определен кръг от купувачи, които търсят именно старо строителство, в централните части на града, но те не са мнозинство. Има купувачи, които предпочитат дори панелни апартаменти. Всичко е въпрос на предпочитания, а изборът се определя от цената основно.
Категория: Новини
Прочетен: 936 Коментари: 0 Гласове: 0
image През последното тримесечие на тази година се очаква около 10-15 на сто ръст на броя на успешните продажби на елитни имоти спрямо предходното тримесечие и стабилизация на цените, прогнозира за БТА управляващият партньор на "Лукс имоти" Никола Стоянов. Средните цени на луксозни апартаменти към края на годината се очаква да се стабилизират на равнища от 1000 и 1300 евро на квадратен метър. Стоянов обоснова прогнозата си с позитивните новини, идващи от САЩ и Западна Европа за излизане от икономическата криза.

Освен това спокойствието се завръща сред инвеститорите и дори капиталовите пазари са за пореден месец във възход, допълни той. Експертът посочи като възможно през пролетта на 2010 год. да има малки повишения - до 10 на сто, в цените на най-елитните и уникални недвижимости. С успокояването на пазара на имоти и новините за стабилност в икономиката очакваме стресът на пазара на имоти да премине и купувачите и продавачите да се завърнат, каза Стоянов. Има индикации, че банките вече разполагат с достатъчно ресурс и постепенно се връщат към отпускането на ипотечни кредити. Очакваме сегментът на елитните имоти да се възстанови първи заради високите качества на имотите и непреходната стойност, която те предлагат - локация, качество, престиж, допълни той. Според Стоянов пазарът в София ще се възстанови първи, последван от пазарите във Варна и в другите големи градове. Определено има глад за качествени жилища и офиси и смятаме, че сделките ще се възобновят по-чувствително към началото на лятото на 2010 година, прогнозира специалистът.
Категория: Новини
Прочетен: 1072 Коментари: 0 Гласове: 0
image Има широко разпространени проблеми в начина, по който банките в Европейския съюз информират и съветват клиентите си. Това се отнася както до информирането за банковите такси, така и до съветите доколко е изгодно смяната на обслужващата банка. Това са най-важните изводи в публикувания днес в Брюксел доклад "Данни за таксите по текущи сметки за потребителите", изготвен от група независими европейски консултанти.

Таксите по текущите сметки са "много непрозрачни, което прави практически невъзможно за потребителите да знаят колко плащат и да сравняват предложенията на различните банки", се подчертава в доклада. Според обемистия документ 66 на сто от проверените финансови институции в Европейския съюз са налагали толкова неясни банкови такси, че занимаващите се с изготвянето му експерти са били принудени да търсят "допълнителни контакти, за да си изяснят реалната стойност на таксите".

Банковата прозрачност е на особено ниско равнище в Австрия, Франция, Италия и Испания, като това са и едни от най-скъпите страни в сферата на банковите услуги. Фрагментираният банков пазар в Европейския съюз лишава потребителите от преимуществата на единния европейски пазар. Едва 9 на сто от потребителите в съюза са сменили текущите си сметки през 2007-2008 година - това са други изводи в доклада.

Цените за сметки със средна честота на използване варират от такива високи равнища като €253 в Италия до толкова ниски като €27 в България, пише още в доклада.  При "интензивните" ползватели разликата е дори по-очевидна - от максимално равнище от €831 в Италия до минимално равнище от €28 в България. Най-ниски са разходите в Европейския съюз по текущи сметки в България, Холандия, Белгия и Португалия. Вероятно потребителите в държави, където структурите за определяне на таксите са непрозрачни, плащат най-много за банкови сметки, се посочва още в доклада.

Банкирането на дребно не е благоприятно за потребителите. Налице са прекалено много доказателства за нарушаване на основни потребителски принципи - сложно ценообразуване, скрити такси, неясна информация. Банките трябва да променят начина, по който се отнасят към потребителите, а страните в Европейския съюз трябва да изпълнят ангажиментите си към потребителските закони в съюза, заяви еврокомисарят за защита на европейските потребители Меглена Кунева.

Източник: Dir.bg
Категория: Новини
Прочетен: 806 Коментари: 0 Гласове: 0
image
София Терзийска разговаря с Лъчезар Искров, председател на Национално сдружение “Недвижими имоти”:


- Г-н Искров, как започва есента за имотния пазар у нас?

- Спадът в цените на имотите и в броя и обема на реализираните сделки от средата на миналата година започна да забавя темпове още в началото на лятото. През последните месеци се очертава тенденция на задържане на цените, а отбелязаното увеличение на броя на сделките от средата на август може да се приеме като първи сигнал за нормализиране.

Очаквам това макар и слабо засега съживяване да продължи през следващите месеци. Все още обаче основната част от потенциалните купувачи е в изчакване на ясни признаци за изход от икономическата криза.

- Според някои анализатори тя тепърва ще се задълбочава в България. Как би се отразило това на банките, купувачите, цените на имотите?

- Има различни сценарии за изход от кризата. Българската икономика е силно свързана с европейската и ако позитивните признаци за страните от ЕС от последните месеци продължат, би могло да се очаква в началото на следващата година да започне постепенно възстановяване в европейските страни, а през второто тримесечие на 2010 г. да се усетят и първите ясни признаци за изход от кризата в България.

Колкото по-бързо се видят положителни тенденции в икономиката, толкова по-бързо ще се възстанови и доверието между банките и техните клиенти и ще се облекчат условията за ипотечно кредитиране. Това ще направи възможно възстановяването на икономиката и безспорно ще е положителен стимул за пазара на имоти, който беше един от най-силно засегнатите.

Ще се увеличи търсенето на имоти и трайно ще се стабилизират цените. Малко е вероятно през следващата година тенденцията да се обърне и цените на имотите да започнат да растат, с изключение може би на някои качествени имоти, тъй като предлагането ще продължи да надхвърля търсенето. Ясно е обаче, че цените на имотите от периода преди кризата няма да бъдат достигнати дълги години.

- С колко поевтиняха имотите от началото на годината?

- Кризата и свързаните с нея слабо търсене и голямо предлагане доведоха до сериозен спад на цените на имотите, които бяха достигнали нереално високи нива през последните няколко години.

Намалението е различно в зависимост от типа имот и редица други фактори. Най-високо е при ваканционните имоти - до над 50%, и сравнително по-умерено при луксозните жилища - около 20%.

- Ще падат ли още?

- Цените на някои вече почти са достигнали строителната себестойност и допълнителен спад не би могъл да се очаква, освен ако сериозни финансови причини не принудят инвеститори и собственици да продават на загуба.

Намаляването на доходите и невъзможността в много случаи да се обслужват получените кредити биха могли да доведат до допълнително намаляване на цените на отделни проекти и имоти, но това едва ли ще е определящо за пазара като цяло.

Все пак играчите със свободни пари и възможност за достъп до кредити ще продължават играта на нерви с очакването да закупят изгодно на много по-ниски цени.

- И все пак кога ще е дъното?

- За редица имоти според мен дъното вече е достигнато, което не означава, че при определени условия дори и при тези, които вече са на цени под строителна себестойност, не би могло да се очаква допълнителен спад. Убеден съм, че това ще бъдат отделни случаи, които няма да имат определяща роля за състоянието на целия пазар. Дъното ще бъде достигнато, когато се появят първите ясни признаци за изход от кризата, а това според мен няма да е преди средата на следващата година.

- Може ли да дадате примери за изгодни предложения или оферти под себестойност?

- Допреди 1-1,5 г. в София беше почти невъзможно да се сключи сделка на цена под 1000 евро/кв. м, дори панелните жилища се търгуваха до 1100 - 1200 евро. В момента ситуацията е коренно променена.

В квартали като Надежда и Обеля например цените се движат в границите от 570 до 750 евро на квадратен метър. Това не означава, че статистически определената средна цена е най-ниската, каквото е желанието на много от продавачите. Преди време се заговори за "магическата цифра" 50 000. Повечето купувачи биха искали да закупят на цена близка до тази, без да отчитат редица други фактори, имащи значение за реалната цена.

Добрите имоти се реализират на цени между 650 и 950 евро, в зависимост от района, качеството на проекта и строителството. Значително се понижиха и цените на т. нар луксозни имоти - в границите 1100 - 1300 евро на кв. м.

Има и предложения, значително по-ниски от споменатите, когато продажбите са поради спешна нужда на собствениците от финансови средства за различни цели, или от невъзможността да се обслужват поетите кредити, но тези цени не са определящи за общото състояние на пазара.

Друга важна особеност е, че оферираните от инвеститори и собственици цени подлежат на сериозно договаряне и в много случаи сделки се сключват при отстъпка от 10 до 30% от обявената цена.

- Бихте ли дали съвети - на купувачите кога да купуват, а на продавачите как да отстояват цената?

- Решението кога да се купува е свързано с нуждите и финансовите възможности на всеки отделен клиент, а не толкова с очакването на допълнителен спад на цените. Твърде е вероятно такова очакване да доведе до грешна преценка на точния момент. Важно е да се знае, че всяка цена подлежи на договаряне и при преценката на това как да преговаряме, какви са качествата на имота, каква е реалната цена е най-добре да се доверите на специалист.

При всички случаи най-добре е да се купува готово или завършено жилище, в район с добри комуникации и развита инфраструктура и обслужващи обекти.

- Имотите в строеж са рискови. Има ли вече случаи на фалирали строители?

- Не изключвам такива случаи, особено на предприемачи с лоши проекти и ниско качество на строителството, които не могат да реализират обектите си, въпреки че са намалили цените до нива, близки до себестойността. Невъзможността за обслужване на инвестиционните кредити, натрупаната огромна междуфирмена задлъжнялост в съчетание със свито кредитиране е сериозен риск, който може да доведе до фалити редица фирми.

- Какво да правят хората в случай, че фирмата, в която са си купили апартамент, не може да дострои сградата и не връща пари?

- Въпросът е сложен и ако се вземат предвид затрудненията на редица инвеститори, може да се превърне в проблем за доста хора. Всеки случай е индивидуален и зависи от редица фактори: на какво основание се извършват плащанията към инвеститора или строителя (предварителен договор или нотариален акт), на каква фаза е строителството, какви са възможностите за обезпечение на евентуални искове към инвеститора и др. При всички случаи трябва да се мине през съдебни дела при дълга процедура и с неясен изход.

- Падат ли наемите?

- Да, поради голямото предлагане наемите спаднаха през последната година. Двустайните в Младост, Люлин, Левски, Надежда, Обеля се движат в границите от 150 до 200 евро. В центъра са от 220 до 450 евро. Най-масово се сключват договори за наем на цени около 350 евро. Цените на наемите в София са най-високи за страната, почти същите са наемите за Варна, а най-ниски са наемите в Пловдив - около 3,2 - 3,4 евро за кв. м. Независимо че пазарът на наеми обикновено е по-активен преди началото на учебната година, увеличеното търсене на жилища от студенти не доведе до очакваното вдигане на цените.

- Има доста предложения за продажба на парцели и проекти. Намират ли купувачи?

- Предлагат се доста парцели и готови проекти, но за по-голямата част от тях трудно се намират купувачи, независимо че цените са средно с 20 до 30% по-ниски. Падна значително и предлаганото обезщетение - до 20-22%. Смятам, че цената на земята за строителни цели ще продължи да пада догодина. Инвеститорите не желаят да рискуват с големи обекти, надхвърлящи техните нужди.

Когато икономиката започне да излиза от кризата, първо ще се раздвижи пазарът на парцели за логистика и малки предприятия и едва след това на проекти за търговски цели и жилища. Най-дълго време ще е нужно да се възстанови пазарът на офиси поради големия брой новопостроени сгради и високия процент на незаетост - над 20%.

Източник: в. "24 часа"
Категория: Новини
Прочетен: 845 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.09.2009 18:58
image 
Ограниченото търсене на имоти заради кризата в сектора доведе до намаляване на продажните цени и изключително изгодни оферти. Освен това, изборът на жилища е толкова голям и няма съмнение, че сега е времето на купувача, разполагащ с кеш.

От агенция "Лукс Имоти" са направили селекция на жилища с намалени цени, включваща както имоти за продажба, така и такива под наем. По една или друга причина, броят на продавачи, които решават да намалят първоначално обявената продажна цена се увеличава. По този начин вероятността за продажба на един имот, чиято цена е намалена се увеличават. Купувачите правят по-изгодна сделка за себе си, а продавачите успяват да финализират сделка при трудните условия на пазара.

Намаленията са различни при отделните имоти, като при някои от офертите, те достигат до няколкостотин хиляди евро спрямо първоначално обявената цена. Повечето предложени жилища са луксозно обзаведени, с нови мебели и електроуреди, което спестява време на потенциалния купувач, който може да се нанесе веднага след приключване на сделката.

Обзаведен луксозен тристаен апартамент с площ 126 кв.м в централната част на София се продава за 330 000 евро, като цената е намалена със 120 000 евро. Жилището заинтригува със забележително местоположение и безкомпромисно качество на всеки детайл.

Друг луксозен тристаен, с площ 80 кв.м, в близост до Докторски паметник, е с първоначална цена 380 000 евро, а в момента се предлага само за 185 000 евро. Всяко помещение е самостоятелен шедьовър, гласи обявата, който се влива в общия артистичен дух на френския стил.

Луксозни апартаменти в комплекса от затворен тип Белведере Холидей Клуб в Банско, който се намира се в новата модерна зона на града, само на около 400 м от кабинковия лифт, се предлагат на цени 34 957 евро при първоначално обявени 55 736 евро.

В новостроящ се комплекс Венус разположен в полите на Витоша, недалеч от бул. „Черни връх" в София, можете да имате жилище срещу 31 083 евро. Една от най-изгодните оферти е за двустайно жилище в напълно завършения комплекс Белмонт в Банско. Цената в момента е 28 000 евро, при първоначално обявена цена от 76 000 евро.

Прекрасно жилище с престижна локация, носещо духа на стара София, разположено на центъра, на ул. Леонардно Да Винчи, с площ от 100 кв.м е намалено от 550 000 на 189 000 евро. Апартаментът е просторен, с функционално разпределени помещения. Разполага с две големи спални, дневна с излаз към южен балкон и голяма баня с тоалетна.

Източник: Profit.BG
Категория: Новини
Прочетен: 950 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 21.09.2009 19:01
13.09.2009 17:43 - Абонаменти RSS

Ние Ви предлагаме актуална и подробна информация за предлаганите от нас имоти: апартаменти, офиси, къщи, парцели, магазини в СОФИЯ и в страната.


Можете да се абонирате за:

Категория: Бизнес
Прочетен: 991 Коментари: 0 Гласове: -1
image 
Икономическата и кредитна криза понижи цените на жилищата в София, които бяха достигнали нереално високи нива през последните няколко години. Освен това ниското търсене и голямо предлагане допълнително оказва влияние върху цените на жилищните имоти.

Ако преди 1-2 години в столицата не можеше да бъде сключена сделка на нива под 1 000 евро за кв. м, в момента средните цени в някои квартали са паднали наполовина и в квартали като Надежда 6, Обеля 1 и 2 и Лев Толстой средните продажни цени се движат между 570 и 770 евро за кв.м., сочат данни на imoti.net.

Освен ниските цени, някои от агенциите посредници при продажбата на жилища не включват комисионна при сключване на сделката, което преди беше невъзможно. Повечето потенциални купувачи търсят напълно завършено жилище с Акт 16, като добрите комуникационни и транспортни връзки са с предимство.

От агенция "Адрес" предлагат едностайно жилище с площ 20 кв. м в кв. Редута на цена от 19 000 евро, а за 26 500 евро можете да станете собственик на жилище в Овча Купел с площ 44 кв. м. В най-големия столичен квартал Люлин се предлагат няколко едностайни жилища с площ между 30 и 50 кв. м на цена от 26 000 до 32 000 евро.

Едностайно жилище в столичния квартал Оборище с площ 27 кв. м се продава от агенция "Мирела" за 27 000 евро, а в Студентски град можете да закупите едностайни, двустайни и тристайни жилища в модерна жилищно-административна сграда за 950 евро за кв.м. Някои от офертите се предлагат с намалена цена без комисионна за агенцията и с възможност за кредитиране.

Най-евтините жилище в момента се предлагат в квартали като Илиянци, където средната цена на едностайните жилища е 542 евро, а на двустайните - 507 евро. Подобни са цените и в съседните квартали Обеля 1 и 2 и Лев Толстой, където средните продажни цени са между 575 и 770 евро за кв.м., сочат данни на imoti.net.

В Люлин 1 са най-евтините средни цени, като едностайни жилища се предлагат за 638 евро за кв. м, а двустайните и тристайни за съответно 654 и 617 евро за кв.м. Най-скъпият район в столицата е Оборище, където средните цени за едностайно жилище са 2222 евро за кв.м., а двустайните и тристайни апартаменти се предлагат съответно за 1378 и 1786 евро за кв. м.

Източник: Profit.BG
Категория: Бизнес
Прочетен: 1737 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.09.2009 19:03

В даден момент в живота на всеки настъпва времето, когато се решава да направи голямата стъпка - закупуването на имот. Причините за закупуването са няколко - омръзнало ви е да бъдете наематели и да плащате нечия чужда ипотека или издръжка, събрали сте достатъчно пари и искате да направите инвестиция, или просто искате да се сдобиете с кокетна вила или ваканционен апартамент, където да почивате през ваканциите. Каквато и да е причината, имайте предвид, че месеците, в които тече процесът по закупуване ще бъдат гарантирано най-вълнуващите в живота ви. От агенция Адрес ви предлагат пет стъпки към покупка на ново жилище.
1. Изчислете бюджета си!

Какъв кредит ще получа? Преди да започнете процеса по закупуването трябва много добре да изчислите с какви пари разполагате. Ако закупувате жилище чрез кредит, е разумно преди да започнете да търсите, да се срещнете с кредитен консултант, който да Ви посъветва каква сума бихте получили.

Ползването на посредническата агенция също е добра идея, особено в настоящата ситуация на пазара - вече не е нужно да предвиждате комисионното възнаграждение на посредническата агенция.

2. Намерете подходящия за вас консултант.

Високо квалифицирани специалисти, които работят в определен регион и съответно, имат познание за пазара в самите квартали или населени места, със сигурност ще бъдат доста полезни.

3. Огледите.

Това е най-трудната част за потенциалния купувач, така че направете си един списък с неща, които са ви първостепенни - нивото на шума на улицата и квартала, етажът, на който се намира имотът, състояние на общите части, нуждае ли се жилището от сериозен ремонт или е достатъчна само малко козметична работа и т.н.

Преценете много добре как бихте се чувствали в даденото жилище и как ще се отрази то на изградената ви вече ежедневна рутина. Задавайте въпроси на консултанта, той знае всички особености за квартала, жилището и типа строителство.

4. Фактори за оценка.

Местоположение и инфраструктура - оценете добре дали мястото, в което сте харесали новия дом е подходящо за вас и каква е прилежащата инфраструктурата. Какъв е транспортът до работата ви, има ли удобни учреждения наблизо - детски градини, търговски комплекси, полицейски управления, болници и т.н.

Типичен пример - ако сте си харесали кокетна къща или мансарден апартамент в някое от модерните предградия, то най-вероятно ще трябва да предвидите и автомобил (ако нямате такъв) и разходите по горивото.

Тип строителство - тухла или панел е основният въпрос тук. Всеки е наясно с недостатъците на панела и предимствата на тухлата, но ако тухленото строителство не се вмества в бюджета ви, то тогава проверете добре коя година е построен блока и какъв е срокът за използването му. През последните години все повече на българския пазар навлизат и нови строителни техники, като екологичното строителство и сглобяемите къщи - те са сравнително евтини и имат добра изолация.

Разпределение на стаите и етаж - етажът е особено важен с оглед потенциални проблеми. Първият и последният етаж не са за препоръчване, но ако има сериозна разлика в цената то е добре да се замислите и да вземете предвид останалите фактори.

5. Изповядване на сделката.

Намерили сте мечтаното жилище и сега искате да се нанесете колкото се може по-бързо. Финалът на целия процес по закупуването е изповядването на сделката. Изповядването на сделката става при нотариус, който отново проверява всички документи за тежести и несъответствия и след това удостоверява сделката за приключена и урежда прехвърлянето на имота. Новият нотариален акт се вписва в държавните регистри.

01-09-2009     Източник: Profit.BG
Категория: Бизнес
Прочетен: 1139 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив