Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: orangeimoti
Категория: Бизнес
Прочетен: 143275
Постинги: 49
Коментари: 18
Гласове: 419
Недвижими имоти
Автор: orangeimoti Категория: Бизнес
Прочетен: 143275 Постинги: 49 Коментари: 18
Постинги в блога от Юли, 2009 г.
Месечното покачване за юни е най-рязкото за близо 9 г.

Продажбите на нови домовев САЩ са скочили с 11% през юни, давайки едно от най-силните доказателства досега, че пазарът е започнал да се надига от дъното, след като беше жестоко тъпкан в продължение на три години. Има все повече признаци, че комбинацията от падащи цени и ниски ипотечни лихви наред с агресивните правителствени стимули връщат хората към пазара и съживяват продажбите.  Месечното покачване е най-рязкото за близо девет години, далеч превишаващо очакванията на икономистите, и следва ревизираното увеличение от 3% за предишния месец. Продажбите на жилища са се повишили до коригиран годишен ход от 384 000, съобщиха от търговското министерство.
„Това е още едно доказателство, че на жилищния пазар се формира дъно с данните за продажби на нови домове, които потвърждават признаците, дадени от други стойности на недвижимостта“, поясни Алън Ръскин, стратег в RBS Greenwich Capital.
Миналата седмица е имало покачване на продажбите и цените на съществуващи жилища, а новите домове са скочили с 3,6% през юни. Доверието на строителните предприемачи е достигнало 10-месечен връх през юли. Икономисти от Goldman Sachs коментираха: „Най-сетне след толкова време кризата на американския жилищен пазар може би наближава края си.“ Подновеният интерес в американския жилищен пазар следва редица болезнени месеци заради покачваща се безработица, довела до скок на лихвите, възбрани, както и силен натиск върху цените. Икономистите хвърлиха вината върху тази „негативна обратна връзка“ затова, че е завлякла американската икономика в най-лошата рецесия от изминалите 50 години.
Средната цена на нови жилища през юни е достигнала $206 200 (€145 000) и е с 12% по-ниска на годишна база. Новите жилища се конкурираха с понижените цени на старите и тези с възбрани, но ниските цени на строителството допринасяха за привлекателността на новите жилищни имоти. Продажбите са скочили рязко в Средния запад, на североизток и запад, но са се сринали на юг.  Повишеното търсене намалява и пренаситеността на жилищния пазар. Миналия месец предлагането на нови домове е намаляло с 4,1% до 281 000. Това е най-ниското ниво от 1999 г. насам и представлява предлагане на нови домове за 8,8 месеца, което е спад от 10,2 месеца през май.  Въпреки пресните признаци на живот някои анализатори остават предпазливи по отношение на възстановяването на жилищния пазар. Мишел Мейър от Barclays Capital твърди, че просрочените ипотеки като дял от общия жилищен инвентар в САЩ ще паднат с 40% от „пика до дъното“, преди пазарът да се обърне. Продажбите на нови жилища дават по-ясен признак за жилищното търсене, защото оценяването не е така гъвкаво, а просрочените ипотеки не са пряк фактор.

Източник: Класа

Категория: Бизнес
Прочетен: 704 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 30.07.2009 20:08
Възвращаемостта от тази инвестиция през 2009 г. е по-висока в сравнение с 2008 г. Цените на жилищните имоти падат по-бързо от наемите. Това означава, че ако успеете да купите имот на добра цена, евентуалната текуща възвращаемост от даването му под наем ще е по-висока. Това показват наблюденията на небанковото дружество за бизнес ипотечни кредити КРЕДИТЕКС, направени въз основа на актуални данни от оценители. Доходност

За експертите от дружеството връзката между наеми и цени е важен ориентир за посоката на пазара на недвижими имоти. Средната текуща доходност при жилищните имоти в София през първото полугодие на т.г. е 4.5% на годишна база, докато през последните 6 месеца на 2008 г. е била 4.1%.

Възвращаемост

Възвращаемостта на вложението се измерва и с т.нар. „брутен наемен множител". Той показва броя месечни наеми, с който може да се изплати направената в имота инвестиция - колкото е по-нисък този показател, толкова Възвращаемостта от имота е по-висока, т.е. по-бързо ще се изплати имотът. По правило се смята, че при стойности над 200 месеца имотите се смятат за надценени. Брутният наемен множител за първите 6 месеца на тази година намалява до 209.4 месеца, сравнено с 237.3 месеца през последните 6 месеца на предходната 2008 година.

Пример

Например в момента доходността от инвестиция в стандартен тристаен апартамент в ж.к. Младост в София би изглеждала по следния начин:  размерът на наема за такъв имот варира между 320 и 380 EUR на месец, или между 3,840 и 4,560 EUR годишно (в зависимост от вида и местоположението на имота). Това обаче не е чист доход за собственика. Обикновено от тази сума трябва да се покрият различни разходи (текущи и периодични) - застраховки на имота, данъци и такси, основни ремонти през определен период и да се отчетат загубите от евентуални периоди с липса на наемател.  Затова чистият доход от подобен имот е с около 15% по-малък от брутния - или средно около 3,570 EUR на година.  Ако разделим този доход на пазарната стойност на апартамента (около 75,000 евро) ще получим 4.76% текуща годишна доходност от инвестицията. - което е по-високо от миналогодишните показатели.

Причини

Обяснението за нарастващата доходност на жилищните имоти е, че от една страна липсва адекватно финансиране от кредитните институции за покупка на жилища, което сваля цените, а от друга страна - невъзможността да закупят нов дом с кредит принуждава част от потенциалните купувачи да наемат жилища - което задържа нивото на наемите, въпреки нарастващото предлагане.

През последните 5 години наблюдавахме спад на доходността от инвестициите в недвижими имоти - което не беше изненада за специалистите в условията на бурно кредитиране и голямо предлагане на нови имоти на пазара. От началото на тази година вече се забелязват наченки на ръст на текущата доходност от имотите - което говори, че най-критичният момент на имотната криза може би отминава и пазарът на жилища дава първи признаци на стабилизиране, коментират от КРЕДИТЕКС.


23-07-2009      Източник: Пари
Категория: Бизнес
Прочетен: 1543 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 30.07.2009 20:08
Цените в Лондон за първи път с ръст на годишна база от началото на 2009 г. Продавачите на жилища във Великобритания повишиха офертните цени, за да отговорят на повишеното търсене през юли, съобщава имотният портал Rightmove. Средната цена се е покачила с 0.6% до 227 864 паунда след спад с 0.4% през юни. Цените в Лондон са отчели първия си ръст на годишна база от началото на 2009г. Стабилизиране

Жилищният пазар започва да показва все по-сигурни признаци за стабилизиране след най-тежката криза от няколко десетилетия, смятат експерти. Седем от десетте района, изследвани от Rightmove, са отчели ръст през този месец, като начело се нарежда Източна Англия, където офертните цени са се покачили с 6.1%. В Англия и Уелс е отчетен спад с 3.1% на годишна база. Средният брой имоти на един брокер се е понижил от 71 за юни на 70, а броят на потенциалните купувачи расте.

Скок на кредитите

В Лондон цените са се повишили с 1.4% на месечна и с 0.6% на годишна база, като най-голямо е покачването в Уестминстър - 5.2%, Кройдън и Камдън. Броят на одобрените ипотечни кредити през май се е покачил до 43 414 спрямо 27 000 през ноември миналата година - най-ниската отчетена месечна стойност в историята на статистиката. Отнетите жилища може да достигнат 17 494 през третото тримесечие, което е повишение спрямо 17 049 през второто заради нарастващата безработица, сочи прогноза на компанията Property Portfolio Rescue, която купува имоти от собственици, изпаднали в затруднение.

21-07-2009    Източник: Пари
Категория: Бизнес
Прочетен: 685 Коментари: 0 Гласове: 0


България отново в сред 10-те пазара на имоти, които привличат най-голям интерес сред британските купувачи. Това сочат ре­зултатите от класация за юни на специализирания сайт Property Abroad, изготвена на база клиентски търсения на сайта.

 

Страната ни се е присъединила към кла­сацията, като за миналия месец тя е на 9-о място по популярност. За сравнение българ­ският пазар отсъства от класацията за ме­сец май.

 

България не е такава изненада, тя се присъединява и изчезва от топ 10, коменти­рат от сайта. След като изгуби част от по­пулярността си, която си бе възстановила В началото на годината, тя изглежда, че от­ново бавно се изкачва нагоре.

Според класацията за първото триме­сечие България бе започнала да възвръща популярността си като дестинация за покуп­ка на имоти сред британските купувачи, като бе класирана на 8-о място за периода спрямо 9-о място за първото тримесечие на 2008 г.

 

Според анкета на сайта за имоти Simplyzigzag 12,5% от чуждестранните инвеститори смятат, че България е подходя­ща дестинация за покупка на имот в момента.

 

Данни на портала за имоти Primelocation  пък сочат, че България привлича интереса едва на 0,75% от международните търсения за имоти.

Категория: Бизнес
Прочетен: 682 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 16.07.2009 14:26

Държавата трябва да става гарант при покупка на жилища от млади семейства.

 

Около тази теза се обединиха представители на строителния бранш, компании за недвижими имоти и финансови консултанти. Според Лъчезар Искров от Националното сдружение Недвижими имоти държавата трябва чрез специален гаранционен фонд да отпуска средства на банките у нас, като те бъдат задължени да дават кредитите на младите семейства срещу лихва например от 4-5%. Ако заемът не се обслужва, държавата да може да придобива жилището.


На Запад подобни фондове били губещи, но за да не става така и у нас, можело няколко години след отпускането на заема частната банка да плаща такса на фонда.


Схемата с преференциалните кредити е единственият шанс младите хора да останат в България, смятат от строителния бранш и кредитните консултанти.

Пари, бр.130, 14.07.09

Категория: Бизнес
Прочетен: 1491 Коментари: 1 Гласове: 0
image

Напълно обзаведен тристаен апартамент, разположен на 1-ви етаж над партер в тухлена сграда в кв. Борово. Топ локация – на метри от бул. България, до сграда „Мишел“. Обща площ на апартамента – 104 кв.м

Състои се от:
- дневна с кухненски бокс (теракот и латекс) с включени: хладилник с фризер, пералня, печка, абсорбатор, климатик, холна гарнитура, трапезарна маса със столове, шкафове;
- една спалня (паркет и латекс) със спалня с матрак и трикрилен гардероб;
- втора спалня (паркет и латекс) с двуетажно легло и малка секция;
- баня с тоалетна (теракот и фаянс);
- тоалетна;
- склад;
- две остъклени тераси (теракот и PVC дограма) – една с излаз от дневната и една - от спалнята;
коридор (теракот) с портманто.
Единият балкон е подходящ и за офис.

Изложение: север – юг. Обезопасен: СОТ, решетки. ТЕЦ, телефон, окабелен - интернет.

Апартаментът е подходящ както за живеене, така и за офис.
С ключ в агенцията!

повече информация...
Категория: Бизнес
Прочетен: 848 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 13.07.2009 19:37
imageДвустаен апартамент с обща площ 60 кв.м, от които чиста жилищна площ 54 кв.м. Състои се от дневна с трапезария и кухненски бокс, спалня, баня с тоалетна, тераса с излаз от двете стаи. Изложение: юг, изток. PVC дограма с цвят златен дъб, алуминиеви радиатори, интериорни вътрешни врати, блиндирана външна врата с касов ключ. Апартаментът ще се предаде до етап: до ключ, а именно: поставен ламинат, фаянс и теракот, монтирани санитарни и ВиК прибори, монтиран барплот. Окабеляване: СОТ, Интернет, телефон, кабелна ТВ. Хидравличен асансьор, напълно завършени идеални части на сградата. Отопление: газов котел, обслужващ цялата сграда с монтирани измервателни уреди.
Сградата е разположена в кв. Витоша. В близост до Студентски град и до луксозен комплекс с плувен басейн, ресторант, тенис-кортове, фитнес, СПА. Уникално място с прекрасна гледка към Витоша. В близост до спирка на градски транспорт.

Възможност за бартер - заведение, търговски обект и др.

повече информация...
Категория: Бизнес
Прочетен: 1109 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 13.07.2009 19:30
image
Тристаен апартамент с площ от 126 кв.м (ЗП - 114.96 кв.м), на 2-ри етаж, състоящ се от две спални, две бани с тоалетна, дневна с кухненски бокс, антре, коридор. Изложение: запад. Напълно обзаведен: спалня, холна кожена гарнитура, гардероби, маси в дневната и кухнята, вградени кухненски уреди.
Към апартамента има подземно паркомясто с площ 39 кв.м, включено в цената.


повече информация...
Категория: Бизнес
Прочетен: 802 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 13.07.2009 20:03
imageЛуксозно обзаведен мезонет, находящ се в кв. Лозенец до магазин Елемаг. Нова сграда от 2007 г. с разчупена архитектура.
Мезонетът се състои от: I-во ниво - самостоятелна кухня с вградени ел. уреди, ниша за мокро помещение, баня с тоалетна с луксозна санитария, дневна със стилна ратанова мебел, холен модул, телевизор, система за домашно кино, климатик, две тераси с прекрасна гледка към Витоша и Борисовата градина. II-ро ниво - напълно обзаведена спалня с куполовиден таван, 2 панорамни тераси и тоалетна. Апартаментът е с минимални скосявания и е изключително слънчев. Подови настилки: кухня - гранитогрес, дневна и спалня - ламиниран паркет, баня и тоалетна - фаянс и теракот, тераси - гранитогрес.
Асансьорът в сградата води до вътрешността на апартамента.

повече информация...
 
Категория: Бизнес
Прочетен: 886 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 13.07.2009 19:34
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив