Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: orangeimoti
Категория: Бизнес
Прочетен: 143071
Постинги: 49
Коментари: 18
Гласове: 419
Недвижими имоти
Автор: orangeimoti Категория: Бизнес
Прочетен: 143071 Постинги: 49 Коментари: 18
Постинги в блога от Ноември, 2009 г.

image Активността на пазара на имоти у нас през октомври 2009 г. като цяло е с 31% по-висока спрямо предходния месец, що се отнася до реализирани сделки, сочат данни на агенцията за имоти Бългериан Пропертис. До 25 октомври сделките се движeха с еднакъв темп като тези през септември и в последните дни на месеца се реализираха 30% от общия брой сделки за октомври. Така октомври е вторият по активност месец за 2009 г. след юни.

 

Октомври винаги е бил най-активният месец за пазара на имоти от последното тримесечие на годината, както и един от най-успешните месеци за цялата година, коментират от компанията. Октомври 2008 г. беше последният активен месец, преди кризата да донесе на имотния пазар половин година с непрекъснат спад в обема на сделките.

 

Основният двигател на пазара през октомври бяха покупко-продажбите на жилищни имоти в София. Сделки в София през октомври се сключваха на нива от 750 до 900 евро на кв.м, а като общи цени - между 55 хил. и 65 хил. евро, сочат данните на агенцията.

 

Във Варна от два месеца вече реално се случват сделки, докато преди това пазарът беше замрял. От Явлена също отчетоха раздвижване на пазара на имоти през есента.

 

 

Спадът в цените в София на база реално сключени сделки на агенцията е с около 24% спрямо първото тримесечие на годината. За първото тримесечие на 2009 г. апартаменти в София са се продавали средно на 1050 евро на кв. м, за второто - на 1020 евро на кв. м, за третото - на 945 евро на кв.м, а през октомври средните стойности са около 800 евро, според данните на агенцията. Данните показват, че най-сериозен спад в цените на имотите в София е имало през месеците след юни, допълват от компанията.

 

Спадът в средните цени на реализираните сделки в София за 2009 г. спрямо 2008 г. е дори по-голям – 38,5%, тъй като за 2008 г. те бяха 96 200 евро, а до октомври 2009 включително апартаменти в София се продаваха на средна стойност от 59 100 евро.

 

Понижението на броя реализирани сделки през октомври 2009 г. спрямо октомври 2008 г. е около 35%.

Покупките на имоти през 2009 г. минаха под знака на нуждата от използване за собствени нужди - първо жилище, смяна на жилището с по-добро, първи ваканционен имот в ски или морски курорт или къща на село. Рядко се срещат купувачи, които купуват само с цел инвестиция.

 

Ноември и декември статистически през годините винаги са били с по-малко реализирани сделки и довършване на започнатите покупко-продажби, с изключение на 2006 г. преди влизането на България в ЕС. Предстои да видим дали това ще важи и по време на кризата.

 

Все повече от купувачите, които изчакваха да видят какво ще се случи на пазара през 2009 г., вече считат, че е дошло време да направят избор, допълват от компанията.

Пазарът на жилищни наеми в София също претърпя корекции в цените. За октомври 2008 г. средните наемни цени на база реализирани сделки (само от конкретната агенция) в столицата са били 670 евро. Година по-късно, през октомври 2009 г., средните цени на реализираните сделки с наеми (пак само от агенцията) в София са 480 евро (28% спад), а вече все по-често се срещат оферти за наеми под 300 евро.

Цялостен поглед към всички оферти (не само чрез конкретната агенция) показва, че всъщност има такива и на доста по-ниски нива от посочените.

 

Източник: Investor.Bg



Категория: Новини
Прочетен: 885 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 13.12.2009 17:16
image Комисията „Кушлев” ще може да конфискува имущество на стойност над 60 000 лв. на всеки български гражданин, който не може да докаже доходи за придобиването му. Това предвижда проект за нов Закон за конфискация на незаконно придобитото имущество. Имотите ще се конфискуват без да е необходимо да се чака присъда. Промените в Закона за конфискацията и в Наказателно процесуалния кодекс бяха представени от министъра на правосъдието Маргарита Попова.

В няколко поредни доклада на Европейската комисия са констатирани като проблем за България нарастващите случаи на необяснимо богатство и липсата на разпоредби, които да позволят на държавата да се справи с тези случаи на парадиращо богатство. В новия закон заляга един основен принцип – презумцията, че имущество, за което лицето не може да обясни от къде го има и да докаже доходи за него, се счита, че е придобито по незаконен начин. Вече няма да се чака присъда, а производство в комисията „Кушлев” ще започва по сигнали на граждани и организации, самосезиране и при констатиран конфликт на интереси. Въвежда се праг от 60 000 лв. – ако лицето не може да обясни имущество за над тази сума, комисията внася в съда искане за конфискацията му. Доходите на лицата ще се проверяват за 25 години назад.

В измененията на НПК се е работило в три основни насоки – опростяване процеса на доказване, ограничаване на формализма и разширяване правата на участниците в процеса. Вече и полицаите ще могат да извършват действия по разследването, а извършените от един орган действия ще се зачитат по делото, без да е необходимо да се повтарят. Информацията от специалните разузнавателни средства ще се използва за разкриване на престъпления. Разследванията на ОЛАФ ще се ползват директно по делата, а по процесите ще се включва и резервен служебен защитник, за да не се отлагат делата. Министерството разработва регламент и за участието на агента под прикритие в процеса.

Източник: Dir.Bg



 

Категория: Новини
Прочетен: 825 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 13.12.2009 17:17
image От 1 януари 2010 г. всички разплащания по имотни сделки ще се осъществяват само по банков път, предвиждат промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, изготвени от Министерството на правосъдието, които правителството ще обсъди на днешното си заседаниe.

От догодина всяка сделка, за която няма документ за преведени средства на банкова сметка, ще бъде смятана за нищожна.

 

Целта на законодателната промяна е да се предотвратят възможностите за използването на сделките с недвижими имоти за пране на пари, както и да се противодейства на имотните измами.

 

Преди да изповяда сделката, нотариусът ще може да провери дали около имота има възбрани, ипотеки, искови молби или други обстоятелства около имота. Едва след това парите ще се превеждат на продавача.

 

Пред нотариуса продавачът и купувачът ще посочват банката и сметката, по която ще извършват плащанията (еднократно или разсрочено) по между си.

 

Това може да е специална банкова сметка на нотариуса или сметка в избрана от тях банка.

 

Условията за внасяне на сумите по специалната банкова сметка на нотариуса и за нареждания за плащания от нотариуса ще се уреждат с писмено споразумение между нотариуса и страните по сделката. Предвидено е да не се допуска принудително изпълнение върху паричните средства по специалната банкова сметка за задължения на нотариуса, за да се запазят интересите на страните.

 

Законопроектът представлява преход към цялостна уредба на отношенията, свързани с разплащанията по възмездни сделки и контролът върху тях, които предстои да се регламентират с отделен специален закон за депозитната каса.

 

Според правосъдния министър Маргарита Попова новата процедура ще възпрепятства измамите с недвижими имоти, тъй като не може да се симулира в пълномощни, разписки или в самите нотариални актове, че сумата е получена.

 

Източник: Expert.Bg



 

Категория: Новини
Прочетен: 1043 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 13.12.2009 17:17
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив